KISA AD : DEFAMED
KURULUŞ : 1949
DELEGE SAYISI : ---
URL : itudefamed.org.tr
Tarihçesi: U.S.A Marshall yardım planı çerçevesinde Amerika’dan ülkemize alınan gemileri getirmek için sefere çıkan mezunlarımız 3. seferinde M/S BAKIR gemisi ile Kuzey Atlantik üzerinde 7 Eylül 1947 tarihinde 36 N, 32 W mevkiinde Dernek kurma fikirlerini ortaya attılar.
Yaklaşık 23 kişilik zabitandan Gemi Kaptanı Nezihi Arda, 2. kaptan Naci Tansev, 3. Kaptan Namık Asena , 4 Kaptan Kemal Gürdal nezaretinde zabitan salonuna toplandılar.
Toplantıya katılanlardan Kpt. Namık Asena, Kpt.Nezihi Arda, Naci Tansev, Kpt .Necdet Or, Kpt.Seyfi Gezer, Zeki Derinsu, Pehlivan Bedri, Zeki Kaptan , Kpt.Vahit Okan , Suat Esendal, Kpt.Hasan Tekin, Turgut Engin, Necati Sansa, Kpt.Kemal Gürdal, Selahattin Yenice, Kpt.Nuri Yılmaz, Kpt.Muhsin Abay, Nuri Eren, Yusuf Yelkenkaya, Yusuf Kaptan, Şekip Kaptan, Ali Güner, Sabri Cerensu Dernek kurulduğunda hemen üye olabileceklerini beyan ettiler ve kendi aralarında topladıkları 146.50 TL ile fon oluşturarak Derneğimizin temelini attılar.
Bu birlikteliğin sonucunda 1949 yılı Ağustos ayının ilk haftasında Yüksek Denizcilik Okulu Mezunları Derneği kuruldu. Daha sonra okulumuzun adının değişimine bağlı olarak derneğimizin adı da İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği olarak değiştirilmiştir.
İlk Kurucu başkan 1942 Gv. Mezunu Kpt. Namık Asena’dır. Kurulduğu yılarda İstanbul Yağ Kapanı bugün Perşembe Pazarı olarak adlandırılan bir yerde küçük bir odada yönetim kurulu faaliyetlerini sürdürdüler. Yönetim Kuruluna Kpt. Reşit Uğur, Müh.Emrullah Erkan, Müh.Halit Aptioğlu, Müh.Memduh Ataç, Müh.M.Ali Gökyılmaz, Müh.Ahmet Keşkek, Kpt.Refik Akdoğan seçildi.
1967 Yılında merhum Kpt. Cemil Arıksan’ın büyük gayretleriyle satın alınan dernek merkezimiz halen bu adreste çalışmalarını sürdürmektedir.
Kuruluşundan itibaren Derneğimizde görev yapan Başkanlarımız Kpt. Namık Asena, Kpt. Cemil Arıksan, Müh. Tahsin Bahadır, Kpt. Abdullah Özaslan, Müh. Zihni Güler, Kpt. Kamil Atay, Müh. Metin Menteş, Kpt. Güneri Özkan, Müh. Erkan Dereli, Kpt. Gündüz Aybay, Kpt. İlhan Önerdem, Kpt. M.Atilla Kocataş, Kpt. Erol Gözen, Müh. Selçuk Şenkal görev yapmışlardır. Halen Kapt. Baybora Yıldırım başkan olarak görev yapmaktadır.
KISA AD : TURKAPDER
KURULUŞ : 1959
DELEGE SAYISI : ---
URL : turkcaptains.com
Tarihçesi:Derneğimiz 1959 yılında o zamanki adı ile Yüksek Denizcilik Okulu mezunu olan; Kaptan Zekai Içsel/Kalpakoğlu, Kaptan Süreyya Gürsu, Kaptan İzzettin Gezer, Kaptan Hüseyin Seyhun, Kaptan Enver Tangör, Kaptan Cevdet Dimağoğlu, Kaptan Müfit Tanca, Kaptan Fazıl İslam, Kaptan Orhan Orsa, Kaptan Kemal Gürdal ve Kaptan Şerif Karapınar önderliğindeki 11 kurucu üye ile İstanbul Galata da bulunan Ada Han’da hayat bulmuş bir denizci sivil toplum kuruluşudur.
Derneğimiz, ülkemiz gemilerini dünya denizlerinde şanlı bayrağımızı dalgalandırarak dolaştıran, Güverte Bölümü mezunlarını aynı çatı altında toplanması ve iletişim kurabilmeleri için kurulmuş bir meslek kuruluşudur.
Amacı; kısaca, üyelerinin birbirleriyle dayanışmasını, yardımlaşmasını, teknik ve sosyal yönden gelişmelerini sağlamak, daha iyi şartlara kavuşarak ülkemiz denizciliğinin gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunmak, mesleklerini ilgilendiren her konuda ulusal ve uluslararası çalışmalara katılmak ve katkıda bulunmaktır. Kaptan meslektaşlarımız, gerektiğinde ve talep halinde denizcilikle ilgili tüm konularda idari ve kazai mercilerde bilirkişilik, eksperlik, hakemlik ve teknik danışmanlık gibi görevleri de yerine getirmektedir.
Derneğimizin kuruluşunu gerçekleştiren ağabeylerimizden hayatta olan tek beybabamız Kaptan Şerif Karapınar (kuruluş genel sekreteri) ağabeyimiz derneğimizin kuruluş öyküsünü şöyle dile getirmiştir:
“Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği”nin kuruluş düşüncesi ve gereksinmesi fikrinin Kaptan Zeki İçsel/Kalpakoğlu’na, ait olduğunu, kişisel çabaları sonucu onun başkanlığında ve 11 kurucu üyeyle kurulduğunu, kuruluş aşamasında en büyük desteğin Şark Denizcilik Şirketi’nin sahibi Armatör Kaptan Orhan Orsa Ağabeyimizin verdiğini, kendi yazıhanesinde ve mali destek de vererek kuruluş çalışmalarımızı desteklediğini, derneğimizin kuruluşu aşamasında sekreterlik görevini ise kendisinin yüklenerek, kuruluş işlemlerini ve formalitelerini gerçekleştirdiğini, o zamanki “Deniz Nakliyat T.A.Ş.” kaptanlarının üye olmasıyla derneğimizin maddi ve manevi olarak çok güçlendiğini ve aynı handa (Ada Han, Galata/Karaköy – İstanbul) kendi merkezinde/lokalinde, çalışmalarına devam ettiğini, bu çalışmalar esnasında bireysel olarak Kaptan Burhanettin Aksungur, Kaptan İzzet Gezer ve Kaptan Refik Akdoğan ağabeyimizin büyük katkıları olduğunu, Kaptan Hilmi Abbas (Namı Diğer Prens Abbas) Ağabeyimizin ifade buyurdukları gibi “Derneğimiz, üyeleri arasındaki sevgi, saygı ve kardeşlik bağlarını güçlendirecektir” sözünün de gerçekleştirilmesinden ve devam ettirilmesinden çok mutlu olduğunu ve bunu devam ettiren biz kardeşlerinden çok memnun olduğunu ve gurur duyduğunu ifade etmiştir.
Derneğimiz 1987 yılında kendi imkanlarıyla satın aldığı Salıpazarı’ndaki kendi mülkünde faaliyetlerine devam etmiş ve diğer denizci kardeş kuruluşların yönetimlerinin ortak kararına katılarak, 2002 yılında dernek merkezini Kadıköy’deki “Gündüz Aybay Denizcilik Merkezi”ne taşımış ve halen bu adreste faaliyetlerini sürdürmektedir.
2011 yılında kurucu üye olarak Türkiye Denizcilik Federasyonu’nun kuruluşunda bulunmuş; 2013 yılında da davet üzerine 60 ülkeden 12 bin üyesi olan IFSMA International Federation of Shipmasters' Associations Uluslararası Gemi Kaptanları Dernekleri Federasyonu’na üye olmuştur. Derneğimiz kuruluşundan bu yana ilk defa uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yaparak 2016 yılında İstanbul’da IFSMA Genel Kurulunu gerçekleştirmiştir.
Bugün 791 üyesi bulunan derneğimiz “Gündüz Aybay Denizcilik Merkezi” Kadıköy/İstanbul adresinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
KISA AD : TKKD
KURULUŞ : 1968
DELEGE SAYISI : ---
URL : turkishpilots.org
Tarihçesi:Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği 1968 yılında kuruldu. O zamanki adı Deniz Pilot Kaptanlar Derneği idi. Daha sonra Kılavuz Kaptanlar Derneği olarak değişen ismimiz, Derneğimizin Türkiye’deki kılavuz kaptanların tamamına yakınını temsil eden bir meslek kuruluşu olması ve hem mesleki konularda yaptığı etkinlikler, hem de Türkiye'mizin denizlerinin ve Türk Boğazlarının seyir güvenliğine ve deniz çevresinin korunmasına yönelik akademik ve araştırma çalışmaları sonucunda yaptığı katkılar değerlendirilerek “Türk” ibaresinin kullanmasına Bakanlar Kurulu kararı ile hak kazanmış ve bugün “Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği” adı altında faaliyetlerini sürdürmektedir.
KISA AD : İDOKABAD
KURULUŞ : 1999
DELEGE SAYISI : ---
Tarihçesi:
1)Üyeleri arasındaki mesleki dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak,artırmaktır.
2)Üyelerin, mesleki eğitim,geliştirme,bilgilendirme konularında etkin çaba içerisinde olmak,
3)Üyelerin ait olduğu denizcilik camiasının,temel sorunlarına eğilmek,emniyet ve çevre koruma konuları üzerine hassasiyet göstermek,uygulamaları yakından takip etmek,oluşturulacak kurallara görüş ve öneri sunmak,bu konuda faaliyet gösteren diger dernekler ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde olmak.
4)Üyelerimizin bağlı bulunduğu işletmenin hedef ve ilkelerine ulaşmasında yardımcı olmak,çözüm ve politikalar üretiminde katkıda bulunmak,konularında üyelerin aktif görev almalarını özendirmek
5)Üyelerin çalışma koşullarını dahi kapsayan maddi,manevi ve sosyal her türlü bireysel ve ortak hak ve kazanımlarını,yasa,yönetmelik,deniz örf ve adetlerine dayanarak her zeminde ifade etmek, savunmak temsil etmek ve ilgili konularında kamu kurum-kuruluşları ,sivil toplum örgütleri ve hukuk danışmanı kişi ve kişilerle işbirliği yapmak ,akademik, sosyal ve hukuki çalışma ve etkinliklerde bulunmaktır.
6)Üyelerinin menfaatleri doğrultusunda iktisadi işletme,vakıf ve/veya sosyal yardımlaşma sandığı kurmak.
7)Yürürlükte olan yardım Toplama Kanunu hükümlerine uygun olarak bağış alır , gerçek kişi , kurum ve kuruluşlara bağışta bulunur.
KISA AD : DTOD
KURULUŞ : 2004
DELEGE SAYISI : ---
URL : vts.org.tr
KURULUŞ TARİHCESİ: 2004 yılında kurulan DTOD. Başlangıç yılları ilgili Bakanlıklar ve Genel Müdürlükler ile birlikte Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri (TBGTH)’nin dünyada ve Türkiye’de tanıtım çalışmalarıyla geçti. Kısa süre içinde TBGTH’nin dünyaca tanınır bir sistem olması sağlandı ve pek çok ziyaretçi ağırlandı. Yurtiçinde çeşitli kurumlarla ortaklaşa bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenledik.
KURULUŞ AMAÇ VE FALİYET ALANLARI:
1- Deniz Trafik Operatörlüğü mesleğinin uluslararası standartlarda devamlılığını sağlamak için araştırmalar ve çalışmalar yaparak bu konu ile ilgili iç ve dış eğitimler düzenlemek,
2 - Deniz Trafik Operatörlüğü mesleğinin onur ve şerefini ve operatörlerin sosyal ve maddi haklarını korumak için her türlü platformda ve her türlü konuda çalışmalar yapmak ve üyelerini temsil etmek,
3 - Deniz Trafik Operatörlerinin çalışma şartlarını iyileştirmek, fiziksel ve psikolojik sağlık sorunlarını en aza indirmek amacı ile ulusal ve uluslararası mevzuatla belirlenmiş kuralları araştırarak bu kurallardaki gelişmeleri takip etmek, mesleki ve sosyal sorunların giderilmesine yönelik önerilerde bulunmak,
4 - Deniz Trafik Operatörlerinin gerek gelir dağılımı ve gerekse çalışma şartları arasında farklılıklar olması durumunda bunları ortadan kaldıracak, fırsat eşitliğini sağlayıcı ve koruyucu çalışmalarda bulunmak,
FAALİYET ALANLARI:
1 - Türk Boğazları Bölgesi, Türk Limanları ve Türk Karasularında meydana gelebilecek kaza riskini asgari seviyeye indirmek ve gemilerin neden olabileceği can, mal ve çevre felaketlerinin önüne geçmek için analiz, araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak,
2 - Bu konularda çalışmaları bulunan her türlü kamu kuruluşları, özel ve tüzel kişiler, gemilere hizmet veren diğer kuruluşlar ile emniyetin arttırılması amacıyla bilgi ve görüş alışverişinde bulunmak; toplantı, seminer, panel, eğitimler düzenlemek; basın açıklaması ve bildirisi hazırlayıp yayınlamak ve düzenlenen bu faaliyetlere katılmak,
3 - Yürürlükte olan denizcilik mevzuatına veya ulusal ve/veya uluslararası gelişmeler doğrultusunda hazırlanacak olan denizcilik ile ilgili yeni kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve talimatlara ilişkin araştırma ve çalışma yapmak, görüş bildirmek, alternatif raporlar hazırlamak ve tüm gelişmeleri üyelerine ve ilgililere duyurmak,
4 - Gemilerden kaynaklı çevre kirliliklerinin önlenmesi ile ilgili uluslararası gelişmeleri takip etmek ve bu konu ile ilgili kamu ve özel kuruluşları; özel ve tüzel kişiler ve diğer sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak çevre kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunmak,
5- Üyelerinin dayanışma organizasyonu için piyango, balo, eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferanslar düzenlemek,
6- Üyelerinin sosyal güvenliğine katkı sağlamak ve kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile sandık oluşturmak,
7- Üyelerini meslek ile ilgili her türlü gelişmelerden ve çalışmalardan haberdar
8 - Eğitim, seminer, paneller vb. gibi organizasyonlar düzenlemek,
9- Her türlü menkul-gayrimenkul, demirbaşlar satın almak,
10- İhtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacı ile iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek,
11 - Gerek görülmesi durumunda vakıf kurmak,
12- Gerekli izinler alınarak, derneklerin izinli kurabileceği tesisleri kurmak,
13- Gerekli görülen yerlerde temsilcilikler açmak,
14- Aynı amaçla faaliyet gösteren dernekler ile bir araya gelerek federasyon veya konfederasyon çatısı altında birleşmek,
15- Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlar ile yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf ve benzeri sivil toplum kuruluşları ile ortak bir amacı geliştirmek için platformlar oluşturmak,
16- Sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak amacı ile her türlü teknik araç ve gereç, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek,
KISA AD : DEFAV
KURULUŞ : 1995
DELEGE SAYISI : ---
URL : defav.com
BİZ KİMİZ?
İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencilerine burs vermek, mezun olanlardan akademik kariyer yapmak isteyenlere akademik katkı ve mali imkânlar sağlamak, mezunlarımızdan muhtaç durumda olanlar ile eş ve çocuklarına sağlık ve eğitim yardımı yapmak amacıyla; 1995 Yılında, okulumuz mezunu 95 gemi Kaptanı ve Baş Mühendisi tarafından “ İTÜ Denizcilik Fakültesi ( YDO ) Mezunları Sosyal Yardım Vakfı Unvanı ile kurulmuş, maddi ve manevi destek ve bağışlarla faaliyetlerini inanç ve güvenle sürdüren bir Vakıfız.
YAPTIKLARIMIZ;
Vakfımız kuruluşundan bu yana; 3037 Öğrenci bursu, 2636 Akademisyen bursu, ve, 2452 Sosyal yardım olmak üzere; Toplam 8125 adet yardım gerçekleştirmiştir. Vakfımız, her ay düzenli olarak 103 kişiye düzenli olarak maddi destek sağlamaktadır.
Ayrıca;Denizcilik Fakültesinden mezun bu nezih topluluğun büyük bir dayanışma göstererek bağış ve destekleriyle İnşa edilen ” Binali Yıldırım Öğrenci Yurdu” 2013 yılından itibaren faaliyete geçmiş olup,
işletmesi Vakfımıza ait Defav Sosyal Hizmetler ve Ticaret A.Ş.ce yapılmakta, ticari bir gayeden ziyade gelirlerin tamamı öğrencilerimize burs, akademisyen adayı mezunlarımıza destek ve ihtiyaç sahibi denizci ailelerine sosyal yardım olarak verilmektedir.
HEDEFLERİMİZ
Dünya denizlerinde Türk bayrağını şerefle dolaştırmış, temsil etmiş denizcilerimizin huzurla oturabilecekleri,dostlarıyla anılarını paylaşacakları bir denizciler evi ve sosyal tesisi ile gerektiğinde aile ortamını aratmayacak bir huzur evi vakfımızın öncelikle gerçekleştirmeyi istediği hedeftir.
FAALİYETLER VE AMAÇLARIMIZ
Vakfımız esas olarak bağış ve yardımlarla hizmetlerini yürütmeye çalışırken,geleceğe yönelik sağlıklı bir yapı oluşturmak amacıyla Pendik Güzelyalı Mahallesinde bir bina satın alarak denizcilikle ilgili amatör ve profesyonel kurslar vermeyi veya amaçlarımız doğrultusunda çeşitli şekillerde değerlendirmeyi planlamaktadır.
SONUÇ
Gerçekleştirdiklerimize sizlerle birlikte ulaştık.Hedeflerimize de yine birlikte ulaşacağımıza inanıyoruz.Ancak gerek burs ve yardımların artarak devamı,gerekse amaçlarımızın gerçekleşmesi için desteklerinize ihtiyacımız bulunmaktadır.
KISA AD : GEMİMO
KURULUŞ : 1960
DELEGE SAYISI : ---
URL : gemimo.org
TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası 29.07.1960 tarihinde 6235 sayılı yasa ile kurulmuş bir meslek örgütüdür.
TMMOB'ni oluşturan ilk odalardan birisidir. TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası kurulduğu 1960 yılından bugüne, yurt içinde ve dışında Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği öğretimi yapan fakülte ve bölümlerden mezun olarak diploma almış, ülkemiz sınırları içinde mesleklerini uygulamaya yasal yetkili olup, mesleki çalışmalarda bulunan tüm mühendislerini temsil etmektedir.
TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası, genel olarak; Denizcilik Sektörünün geliştirilmesine yönelik oluşturulacak amaç ve hedefler ile uygulamaların bilimsel ve teknik temeller üzerinde geliştirilmesi, sektörün planlanmasında, ülke sanayi sektörleri ile entegrasyonun ön planda tutulması, çevrenin korunmasına ya da yenilenmesine yönelik önlemlerin alınmasını amaçlayan ve gerek mesleğinin gelişmesi gerekse üyelerinin meslek onurları ile hak ve yetkilerinin sağlanması ve korunmasına yönelik etkinlik ve girişimlerde bulunmaktadır.
Bugün TMMOB örgütlülüğünün en önemli parçalarından birisi de 1500 kişiyi aşan üye sayısı ile TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası'dır. GEMİMO örgütlülüğü, her zaman Denizcilik Endüstrisinin bilimsel ve teknik yönünü ön plana çıkartarak, ülkemiz denizcilik sektöründe yaşanan tüm gelişmelere ilişkin oluşturduğu politikaları, toplumun ortak yararına odaklanmış çözüm önerilerini yine toplumun önüne seçenek olarak koyup, sosyal sorumluluk yaklaşımı ile çalışmalarına devam edecektir.
Odanın amaçları şunlardır :
a) Denizcilik sektöründe ülke ve toplum yararı doğrultusunda üretimin ve kalitenin artırılması yönünde çalışmalar yapmak ve öneride bulunmak,
b) Üyelerin mesleki alanlardaki hak ve yetkilerini tanımlamak, bu hak ve yetkilerin meslek ve üye onurunun korunması yönünde uygulanmasını sağlamak,
c) Ulusal ve uluslararası bilimsel, teknik ve mesleki alanlarla ilgili her türlü araştırma, inceleme yapmak ve izlemek,
ç) İlgili yabancı bilimsel mesleki kuruluşlara üye olmak, bunlarla gerekli ilişkiler kurarak, kongrelerine katılmak,
d) Meslek alanları ile ilgili öğretim yapan kuruluşlarla işbirliği yaparak, yeterli nitelikte Gemi Makinaları İşletme Mühendisinin yetişmesine yardımcı olmak, diğer çağdaş ülkelerde uygulanan öğretim modellerinden yararlanılarak önerilerde bulunmak, öğrencileri mesleğe hazırlayacak, staj, eğitim çalışmalarında bulunmak, bu konularda üniversite öğretim üyeleri ve öğrencilerle ortak etkinlikler düzenlemek, öğrencilere meslek odaları etkinliklerine katılımlarını sağlamak amacıyla organlar oluşturmak,
e) Meslek alanları ile ilgili konularda denizcilik sektörünün ihtiyacı olan her kademedeki teknik personel için uluslararası kurallar gereği zorunlu olan eğitimlerin ve belgelendirmenin yapılabilmesi için gerekirse ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak eğitimler düzenleyerek belgelendirilmelerini sağlamak,
f) Üyelerin mesleki alanlardaki ulusal ve uluslararası yeni gelişmeleri tartışmaları izleyebilmesi ve aktarabilmesi için mesleki sorunların dile getirilebilmesi, kamuoyunun bilgilendirilmesi, ilgili alanlarda politikaların oluşturulması amacıyla ulusal ve uluslararası ölçekte kongre, kurultay, sempozyum, fuar, sergi düzenlemek, üyelerin sosyal kültürel gelişimine katkıda bulunmak için kurs seminer, söylev gibi etkinlikler düzenlemek,
g) Mesleki alanlar ile ilgili teknik kitap, gazete, dergi ve benzeri yayınlar çıkarmak, bu alanda çıkan yayınları izlemek, bu yayınları üyelerin ve toplumun hizmetine sunmak, yayın konusunda gerektiğinde yerli yabancı diğer kurum ve kuruluşlar ile ortak çalışma yapmak,
h) Meslek alanları ile ilgili her türlü standartları, teknik şartnameler, tip sözleşmeleri gibi teknik bilgileri hazırlamak, diğer kuruluşlarca hazırlananları incelemek, geliştirmek, gerekli değişiklikleri yapmak ve uygulanmasını denetlemek,
ı) Kamu kurumu ve kuruluşlar yerel yönetim, özel şirket ve benzeri kuruluşlar tarafından talep edilmesi halinde özel sözleşmeler yaparak onlar adına bilirkişilik, dispecilik, eksperlik, hakemlik ve teknik danışmanlık hizmetini üyeler aracılığı ile yaptırmak,
i) Meslek disiplinini kapsayan alanlarda üyelerinin faaliyetlerini kontrol etmek ve denetlemek.
KISA AD : TDV
KURULUŞ : 1998
DELEGE SAYISI : ---
URL : denizcilikvakfi.org.tr
Denizcilik sektörü çalışanlarının en büyük eksiği olan ve ileri yaşlarda bizleri bir arada tutabileceğini düşündüğümüz VAKIF kuruluşu için 1. Mütevelli Heyet Başkanımız, Sayın Muzaffer AKKAYA’nın 20 Şubat 1998 tarihli çağrısına 890’ı Mütevelli Heyet Mensubu, 972’si mensup olarak yanıt veren toplam, 1862 sektör çalışanı; T.C. Beyoğlu 6.Noterliğine başvurup, 07 Temmuz 1998 tarih ve 15373 sayı ile Vakıf Senedimizi tanzim ettirerek, 08.07.1998 tarihinde “Asliye Hukuk Hâkimliğine” verilen dilekçe ile Vakfımızın tescili talebinde bulunulmuştur.
Bilahare, T.C. Beyoğlu 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 1998/400 Esas, 1998/604 Karar No. Su gereği, Türkiye Denizcilik Vakfının, Vakıf Siciline kaydı ile tesciline karar verilmiştir.
Bu karar, T.C. Resmi Gazetenin 18 Aralık 1998 tarih ve 23555 sayılı (sayfa 89-90) nüshasında (24.920,00.-TL mal varlığı ile) yayımlanarak ilan edilmiştir.
Kuruluş
11 Aralık 1954'te İstanbul'da kuruldu.
(1954 yılında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından Türk Gemi Mühendisleri Cemiyeti tarafindan kurulanTürkiye'nin ilk Mühendislik Meslek Odası'dır.)
Üyeler
Mesleki etkinlikte bulunan tüm,
Gemi İnşaatı Mühendisi
Gemi Makinaları Mühendisi
Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisi
Gemi İnşaatı ve Deniz Mühendisi
Deniz Teknolojisi Mühendisi
Gemi Konstrüksiyonu Mühendisi üye olabilir.
Amaç ve Görevler
Kamunun ve ülkenin çıkarlarının sağlanmasında, ülkenin gemi mühendisliği hizmeti kapsamına giren bütün alanlarda kalkınmasında, mesleğin gelişmesinde, üyelerinin meslek onurları ile hak ve yetkilerinin korunmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak,
Ülke ve meslek çıkarları ile ilgili işlerde resmi ve diğer kuruluşlarla işbirliği yaparak gerekli yardımlarda ve önerilerde bulunmak; meslekle ilgili bütün yürütme kurallarını hazırlamak; gemi teknesi, makinası ve donanımı ile göl, nehir, liman ve denizlerde bilumum makinalı veya makinasız ahşap, çelik, fiberglas, alüminyum, beton ve diğer malzemelerden yapılan yüzer araçların yapımı, dönüşümü ve onarımı konularında ve bunlarda kullanılan malzeme, teçhizat ve araçlarla ilgili normları, teknik şartnameleri, tip sözleşmeleri, tersane ve fabrika işletme organizasyon yöntemlerini, verimliliği artırıcı sistemleri ve benzer konuları teknik esaslar içerisinde yapmak, kurmak, değistirmek ve yenileştirmek, uygulanmasını denetlemek,
Gemi ve gemi makina yapım sanayiinde kullanılan her türlü malzeme, donanım ve cihazların teknik özelliklerinin belirlenmesinde kullanılacak laboratuvarlar kurmak ve bunlara katılmak,
Denizde can ve mal güvenliği, denizlerin kirlenmesinin önlenmesi ve benzeri uzmanlık alanını ilgilendiren konularda uluslararası kuruluşlarla ilişkilerde bulunmak, uluslararası kurallarla esasları saptanmış klas kurumları kurmak ve/veya yurtiçi ve dışında bulunan bu tür kurumlara katılmak veya aynı ve benzer konularda yurtiçi ve dışında danışmanlık, temsilcilik ve hakemlik yapmak; gemi mühendisliğini ve Türkiye gemi mühendislerini yurt içi ve dışında temsil etmek,
Yasa ve Tüzük hükümleri çerçevesinde ihtisas dallarına göre üyelerinin mesleksel çalışmalarını ve aralarındaki ilişkilerini düzenlemek; bu amaçla işleyişi ayrı bir yönetmelik ile düzenlenen sertifikalar vermek, denetlemek, gerektiğinde iptal etmek; meslek ahlak ve dayanışmasını korumak; mesleğin yasal ve teknik kurallara göre uygulanmasında , üyelerin meslek onurlarının korunmasında, hak ve yetkileri ile meslek disiplininin sağlanmasında uyulmasi zorunlu kurallar koymak, uygulamak ve bu konuda gerekli her türlü çalışmaları yapmak,
Ülke ekonomisini, gemi inşa sanayi ve teknolojisini kamu yararına ve denizde can ve mal güvenliği esaslarına yöneltme konusunda araştırma, inceleme, deney ve etüdler yapmak, bilimsel araştırmalar yapmak üzere yetkili organlar kurmak ve yurt dışındaki bu tür çalışmalara katılmak,
Mesleğin gelişimi ve üyelerinin meslekte ilerlemelerini sağlamak üzere teknolojik gelişimi de gözönünde tutarak yurt içinde ve yurt dışında meslekle ilgili ve ülkenin sınai kalkınmasını sağlayacak alanlarda staj, kurs, seminer, konferans ve inceleme programları düzenlemek ve bu konuda ilgili kuruluşlara önerilerde bulunmak, mesleğin çesitli dallarında kalifiye teknik eleman yetiştirmek amacıyla kurslar açmak ve her türlü girişimde bulunmak,
Yüzer araçların inşaatı, sevk ve yönetimi ile bunlarda kullanılan her çesit makina ve cihazlarin ve diğer teknik araçların kullanılmasını bakım ve tutumlarını öğretici kurslar açmak ve belge vermek; belgelerin etkinliğini sağlamak amacıyla diğer kuruluşlarla ilişki kurmak,
Uluslararası teknolojik gelişim düzeyinde ve ulusal ekonomi ve sınai kalkınma hızına göre ülkenin mevcut ve ileriye yönelik gemi mühendisi ve gemi yapım sanayi teknik personeli ihtiyacının saptanması konusunda araştırmalar yapmak ve önerilerini ilgili kurumlara iletmek,
Deniz ulaştırma hizmetlerinde ulusal çıkarları en yüksek düzeye ulaştıracak yönde inceleme ve araştırmalar yaparak bu konuda ulusal bir politika saptanmasına yardımcı olmak; buna paralel olarak gemi yapım sanayiinin de ulusal bir politikaya kavuşturulması yönünde Bakanlık ve ilgili kuruluşlara önerilerde bulunmak; bu konuları titizlikle izlemek ve çalışmaları sürdürmek,
Yukarıda sayılan amaç ve görevlerin yerine getirilmesinde kullanılmak üzere her türlü kitap, gazete, dergi, bülten, v.b. yayınları yapmak, belgeleri toplamak,
Uzmanlık alanı ile ilgili tüm konularda yargı, yürütme ve yasama organlarında yapılacak çalışmalara katılmak; görüş ve önerilerini bildirmek ve açıklamalarda bulunmak.
KISA AD : TURYOL
KURULUŞ : 1993
URL : turyol.com
1993 yılında kurulan TURYOL, bünyesinde faaliyet gösteren 60 adet yolcu gemisi, 2 adet yolcu-araç gemisi, 8 adet deniz turizm gemisi, 4 adet hizmet gemisi ve işletmekte olduğu 15 adet iskele ile kabotaj ve uluslararası sularda deniz yolu ile yolcu taşımacılığı, araç taşımacılığı ve turizm hizmeti veren, sektörünün önde gelen kuruluşudur.
Denizcilik öğrencilerinin yararlanabileceği bir yelkenli okul gemisi inşa etmek. Dünyada dolaşan yelkenli eğitim gemileri tarzında bir gemi Türkiye’de bulunmamaktadır. İnşa edilecek böylesi bir gemi ülke adına bir ilk olacaktır. Bu derneğin kurulma amacı, etrafı denizlerle çevrili ülkemizin insanlarının yüzünü denize döndürmeye yardımcı olmak, denizcilik kültürünü geliştirmek, deniz sevgisinin ve çevre bilincinin oluşmasına katkıda bulunmaktır. Denizci ulus, denizci devlet, denizci millet olabilmek için dünyanın denizcilikte gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi yelkenli eğitim gemilerine sahip de olmak gerekir. İnşa edilecek yelkenli eğitim gemisiyle amacımız, profesyonel ve amatör denizcilik yapmak isteyen 15 yaş üzerindeki Türk gençlerinin, dünya üzerinde50 yıldır bu tür eğitimleri vermekte olan gemilerin katıldığı deniz etkinliklerine katılmasını sağlamaktır.
Yönetim Kurulu Üyeleri:
Kapt. Ferit Biren, Kapt. Tahir Sarıoğlu, Kapt. Saim Oğuzülgen.
KISA AD : DEFMED
KURULUŞ : 2002
DELEGE SAYISI : ---
URL : defmed.org
Derneğimiz DEFMED, DEÜ Denizcilik Fakültesi’nden 1993 yılından bu yana mezun olmuş herkesi tek çatı altında toplamayı, mezunların tanışmalarını ve dayanışmalarını arttırmayı, yardımlaşmalarını sağlamayı, haklarını korumayı; öğrencilere staj ve burs imkânları araştırmayı ve sağlamayı; mezunların yüksek öğrenim sonrası mesleki gelişmelerini sağlayacak eğitim/geliştirme programları düzenlemeyi; mezunların sorunları ile ilgilenmeyi ve mezunları ilgilendiren çeşitli konularda faaliyetlerde bulunmayı amaç edinmiş ve kurulduğu günden beri bu amaç için çalışmalarını sürdürmektedir.
Yönetim Kurulu Üyeleri:
Osman Bilgin, Orçun Erbayraktar, Bülent İbik, Emre Can Atak, Mustafa Aslan, Mehmet Melih Cen, Çağdaş Emiroğlu.
KISA AD : DKD
KURULUŞ : 2008
DELEGE SAYISI : ---
Deniz Kültürü Derneği 2008 yılında hala aktif olan 25 üye tarafından kuruldu. Türkiye’de ilk defa 2004 yılında düzenlediğimiz 1. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali’ni hayata geçirdikten sonra bu organizasyonun bir STK tarafından gerçekleştirilmesinin daha doğru olacağı düşüncesiyle kurulmuştur.
İleride Avrupa Birliği’ne tam üye olacak, çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm insanlarına, genel olarak deniz, çevre ve seçenekli enerji kültür sevgisini aşılamak, yerleştirmek ve yaygınlaştırmak, derneğimizin başlıca amacıdır. Bu amaca ulaşmak için, derneğimiz yurtiçi/yurtdışı, resmi, sivil kurumlarla, projeler üreterek, işbirliği yapmaktan kaçınmaz. Dernek, bu kültür sevgisini, toplumun üst tabakalarındaki, dar seçkin bir gruba değil, tersine tabana indirerek, özellikle çocuk ve gençlerin eğitilmesini hedef alarak bu amaçlar doğrultusunda faaliyet yürütmektedir.
Son iki yılda, özellikle çevre konusunu ve çocuklara deniz sevgisini aşılamak için çalışmalara ağırlık verdik. Bu kapsamda Ekonomi Gazetecileri Derneği ve 48 STK’nın katılımı ile ‘Küresel Isınma Kurultayı’nı hayata geçirdik. Farklı bölgelerde ilkokullarda söyleşiler, deniz temalı film ve belgesel gösterimleri gerçekleştirdik. Uluslararası arenada Türk Denizcilik Sektörünü tanıtmak adına yayınlar ile çeşitli işbirlikleri gerçekleştirdik.
Bundan sonra bu ve buna benzer faaliyetlerimizi devam ettirmemizin yanı sıra, yeni üye çalışması ve Denizcilik Federasyonumuz ile birlikte yeni projeleri hayata geçirmek amacındayız.
KISA AD : BDD
KURULUŞ : 1970
DELEGE SAYISI : ---
Bodrum Limanı içindeki tekne sayısının fazla olmadığı yıllar, sene 1960´lar…Bugünkü Kale önündeki rıhtımda, Bodrum´daki teknelerin hemen hemen hepsi bağlanıp barınabilmekteydi…Rıhtım inşa edilmeden önce, Kızılhisar Mustafa Paşa Camii önünde, denize doğru dik olan bir iskeleden ötürü bu meydan “İskele Meydanı” olarak anılmaya başladı…
Turizmin başladığı o yıllarda, ilk Mavi Tur yolcuları buradan teknelerine biniyor, günübirlik tekne turlarına buradan gidiyorlardı. Balıkçı ve süngerci kayıkları buradan demir alıyor, İstanköy Adası´na deniz ulaşımı bu iskeleden yapılıyordu.
Zamanla bir iskele binasına ihtiyaç duyuldu. Bir yolcu salonu ve tuvaleti olan binada, Gümrük Müdürlüğü bürosu, bilet satışı yapan bir büro ve sınır kapısı olması sebebiyle gümrüksüz satış yapan bir dükkan bulunuyordu.
Denizlerin gereksinimlerini karşılamak ve yardımlaşmak amacıyla bir dernek kurulması fikri o günlerde ortaya çıktı. Yolcu salonunun çay ocağında kurulan dernek, faaliyetlerine böylelikle başladı. Derneğin ilk kurucu başkanı merhum Kaptan Necdet Gençtürk oldu. Bu dernek zamanla halk arasında Denizciler Derneği olarak anıldı.
YÖNETİM KURULU
MUSTAFA DEMİRÖZ Başkan
1961 Bodrum doğumlu Mustafa Demiröz, eğitim sürecini 1984 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinde Denizcilik Fakültesini bitirerek tamamladı. 1984’den 1994 yılına kadar çeşitli gemilerde uzak yol kaptanı olarak dünya denizlerinde dolaştı 1985 yılından itibaren de Bodrum’da Turizm sektörünün içinde hem işletmeci olarak hem de Kaptan olarak yer almaktadır.
ADNAN CANER Başkan Yardımcısı
İ. SİNAN DEMİRKIRAN Genel Sekreter
YUSUF YILDIZHAN Sayman
ŞİNASİ CELEPTAŞ Üye
M. ÖZGÜR YENİLMEZ Üye
HALİL ÖZYANIK Üye
M. SERDAR AKKAŞ Üye
OSMAN DEMİRKOL Üye
ENİZ ZAĞLI Üye
SONAY ÇINAR Üye
KURULUŞ TARİHCESİ: Denizciler Dayanışma Derneği 07 Temmuz 1993 yılında kurulmuştur. 2001 yılında bünyesinde Denizde Gönüllü Arama Kurtarma (DAK/SAR) birimini kurmuştur.
KURULUŞ AMAÇ VE FALİYET ALANLARI:
(1) Üyeleri arasındaki sosyal, ekonomik ve kültürel dayanışmayı sağlamak ve geliştirmek,
(2) Denizcilik örf, adet ve geleneklerini ön planda tutarak denizcilik gücümüzün ve ülkemizin, gelişimi ile ilgili her türlü faaliyet ve girişime katılım ve destek sağlamak,
(3) Türk ulusunun denizlerimizi ve diğer su kaynaklarımızı daha çok ve bilinçli şekilde kullanması olarak belirlenen milli ülkümüze yardımcı olabilmek için;
· Denizcilik bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla yazılı, görsel, süreli ve süresiz yayınlar yapmak,
· Denizi kullananların güven duygularını arttırmak amacıyla nihai hedefi tüm Türkiye kıyılarında ve denizde can kurtarma hizmeti vermek olan Denizde Gönüllü Kurtarma Örgütü kurmak ve ekonomik olarak kendine yeterli olacak şekilde işletmek,
· Denizde emniyet ve güvenlik konularında bilgisine başvurulacak bir referans kuruluş olmak, bu amaçla her türlü bilgi, teknolojik yenilik ve malzemeyi en ucuz ve kolay ulaşılabilecek şekilde Türk Denizciliğinin hizmetine sunmak amacıyla kurulmuştur.
Denizi amatör maksatlarla kullanan denizcilerimize güvenlik şemsiyesi oluşturmak amacı ile Kalamış Merkezli 12 mil yarıçaplı deniz sahasında Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın izni, kontrol ve denetiminde bünyesindeki gönüllülerle denizde arama ve kurtarma faaliyetleri icra etmektedir.
YÖNETİM KURULU:
Ahmet Serdar ARGIÇ Başkan
Miraç Adnan İRİGÜL Başkan Yardımcısı
Mustafa KALKAVAN Başkan Yardımcısı
Ahmet KOCATAŞ Başkan Yardımcısı
Turgay AYTAÇ Genel Sekreter
Hasan Ferhat ÇALIK Muhasip
Mehmet İbrahim KOYUNOĞLU Üye
Ayşe OLCAY Üye
Saim Emre DORUK Üye
Hacer İklil ÜSTÜN Üye
KISA AD : İTÜ-GİMDER
KURULUŞ : 2014
DELEGE SAYISI : ---
URL : itugimder.org.tr
6 Ocak 2014 tarihinde kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Mezunları Derneği (İTÜ GİMDER), aslında kökleri 2001 yılından bu yana faaliyet gösteren İTÜ Gemi Mühendisliği Kulübü'ne dayanmaktadır. 2001 yılında İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulmuş olan Gemi Mühendisliği Kulübü, kurulduğu günden bugüne; fakülte öğrencileri arasındaki iletişimi arttırmak, mesleki ve sosyal etkinlikler ile öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamak gibi temel konuları görev edinmiştir. 2014 senesinden itibaren de İTÜ-GİMDER® , İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi mezunlarının kendi aralarındaki iletişimlerini geliştirerek mezunlar arasındaki bağları daha da güçlendirmektir.
1999 yılında Türkiye Ulusal Denizci Öğrenciler Birliği (TUDÖB) ismi ile faaliyetlerine başlayan, 2007 yılında Denizci Öğrenciler Derneği (DÖDER) adını alarak faaliyetlerine devam eden öğrenci birlikteliği, 16 Şubat 2011 tarihinde Denizci Öğrenciler Derneği (DÖDER) adıyla resmi olarak kurulmuştur.
Türk Denizcilik öğrencilerini birlik içinde bulundurmak amacıyla yola çıkan DÖDER, bünyesinde bulunan okullarda denizcilik sektörü hakkında farkındalık yaratmayı, meslek hayatlarının ileriki dönemlerinde aynı çalışma ortamında bulunacak olan güverte, gemi makineleri, işletme ve gemi inşa bölümleri öğrencilerinin; okul çağında birbiriyle tanışıp karşılıklı fikir alışverişi içerisinde bulunmasını amaç olarak belirlemiştir.
Bu doğrultudaki en büyük çalışması Deniz Kızı Kongresidir. Denizci Öğrenciler Derneği’nin 1999 yılından beri aralıksız olarak gerçekleştirdiği Denizkızı Kongresi’nin 17.si Antalya’da gerçekleştirilmiş olup Federasyonumuz Başkan düzeyinde katılım sağlayarak bu kongreye destek vermiştir. Üye sayısı 74 olup son Genel Kurul Toplantısını 12.06.2016 tarihinde yaparak Türkiye Denizcilik Federasyonu’na katılım kararı almıştır.
KISA AD : ODEMED
KURULUŞ : 2003
DELEGE SAYISI : ---
Eylül 2003‘de “Kurucular Kurulu” belirlenerek düzenlenen “Dönem Toplantıları” ile tabanı oluşturularak hazırlıklarına başlanılan ve 2003 yılı, Aralık ayında mezunlarımızın katılımıyla gerçekleştirilen “Birleşme Günü” ile dernek olabilme yolunda ilk adımını atan topluluğumuz Şubat 2004’de resmen derneğini kurmuş ve “Ortaköy Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Mezunlar Derneği” adıyla anılmaya başlamıştır.
VİZYON
Vizyonumuz, Türk Milli Eğitiminin genel ve özel amaçları doğrultusunda, dünya denizcilik sektöründe rekabet edebilmek için Uluslararası Denizcilik Örgütü(IMO) standartlarını yakından izleyerek, ülkemiz ve dünya deniz ticaret filosuna bilgi ve beceride rekabet gücü yüksek gemiadamı yetiştiren kurum olmaktır.
MİSYON
Okulumuz, Ülkemizde uluslararası denizcilik eğitimi veren önemli bir orta öğretim kurumudur. Biz, ülkemiz ve dünya deniz ticaret filosuna meslek eğitimi yoluyla hizmet sunmak ve denizcilik eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarına taban teşkil etmek için varız. Denizcilik eğitimi verirken, sürekli yeni bilgilere ulaşmaya çalışır ve deniz ticaret sektörü ile ilişkileri artırarak toplumun kalkınmasına sürekli olarak katkıda bulunuruz.
KISA AD : MARDER
KURULUŞ : 1996
DELEGE SAYISI : ---
Marmara denizciler Derneği 1996 yılında Ordu Denizcilik Meslek Lisesi mezunları tarafından kurularak uzun süre sektöre hizmet vermiştir. Dernek gelişen Dünya düzeni içerisinde gelişime ayak uydurarak kapsamını genişletmiş ve bugün ki Marmara Denizciler Derneği ismini almıştır.
Ordu Denizcilik Meslek Lisesi mezunlarının onursal üye olarak üyeliğine devam ettiği Marmara Denizciler Derneği hiçbir okul ve bölge şartı aramaksızın sektörde çalışan ve sektöre gönül vermiş deniz sevdalısı dostları ile birlikte sektöre ve sektör çalışanlarına hizmet vermektedir.
Üye sayısı 180 olup son Genel Kurul Toplantısını 11.12.2016 tarihinde yaparak Türkiye Denizcilik Federasyonu’na katılım kararı almıştır.
Gerekli işlemlerini Tamamladıktan sonra Federasyonumuzun 27 Nisan 2017 / 2017/8 Yönetim Kurulu toplantısında Oy birliği ile Katılmasına karar verilmiştir.
KISA AD : IU DUİMDER
KURULUŞ : 2012
DELEGE SAYISI : ---
10 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. İstanbul Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendislerinin tek bir çatı altında toplandığı mezunlar derneğidir. Mezunlar arası birlik ve beraberlik olgusunu güçlendirmek ve denizcilik sektöründe mezunlarını bir arada tutmak için kurulmuştur.
Üye sayısı 62 olup son Genel Kurul Toplantısını 23.02.2017 tarihinde yaparak Türkiye Denizcilik Federasyonu’na katılım kararı almıştır.
Gerekli işlemlerini Tamamladıktan sonra Federasyonumuzun 27 Nisan 2017 / 2017/8 Yönetim Kurulu toplantısında Oy birliği ile Katılmasına karar verilmiştir.
KISA AD : DENİZ DER
KURULUŞ : 2012
DELEGE SAYISI : ---
URL : denizder.com.tr
DENİZ DER Denizcilik Mensupları Derneği ;1952 yılında kurulmuş olan DENİZCİLİK BANKASI T.A.O. işletmelerinde ve kurumlarında çalışmış olan binlerce arkadaşımızı yine tek çatı altında toplamak amacıyla 15.05.2012 tarihinde kurulmuştur.
DENİZ DER; DENİZCİLİK BANKASI T.A.O. bağlı başta tersaneler olmak üzere limanlar, Şehir Hatları, denizyolları, deniz nakliyat, bankacılık, hastane, liman lokantası, Yalova Kaplıcaları, Tatvan İşletmesi ve bunların devamında bugün devam eden T.Denizcilik İşletmeleri, Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü, İBB Şehir Hatları İşletmesi,İzmir B.B.Deniz Ulaşım A.Ş, Çanakkale İl özel idaresi GESTAŞ işletmesi ile denizcilik endüstrisini oluşturan özel ve kamudaki tüm işletmelerin çalışanlarını, eşlerini, çocuklarını ve tüm alt soyunu üye yapmayı amaç edinmiştir…
DENİZ DER MİSYONU
DENİZ DER Denizcilik mensuplarının hepsini çatısı altında toplamayı ve onların birlik ve beraberliklerini sağlamayı, aralarında dayanışmayı güçlendirmeyi temel görev edinmiştir.
DENİZ DER Vizyonu
Her yıl geleneksel hale gelen günlerimizde bir araya gelmeyi, geçmiş günleri yad etmeyi, aramızdan ayrılanları anmayı, sektörel konularda birikimlerimizi aktarmayı, denizcilik eğitimine katkı sunmayı, temel vizyon olarak kabul ediyoruz.
DENİZ DER Temel İlkeleri
Birliğimiz göz bebeğimizdir. Farklılıklarımızı en büyük zenginliğimiz olarak kabul ediyoruz. Farklılıklarımızı ayrılığa dönüştürmeyeceğiz.
Katılımcı demokrasiyi iç işleyişimizde temel yöntem olarak benimsiyoruz. Ortak karar almayı ve ortak davranmayı birbirimize saygının ve sevginin
ana amacı kabul ediyoruz…
Bağımsız olmayı her kuruma ve kuruluşa aynı mesafede olmayı savunuyoruz. Ekonomik ve sosyal ortak çıkarlarımız için taraf olmayı, görüşlerimizi ve önerilerimizi herkese açıklamayı hedef olarak görüyoruz.
Yenilikçiliği ve değişimi yaşamın ana dinamiği olarak kabul ediyoruz. Dünyanın değişim hızına yetişmek,gelişmeleri takip etmek geleneklerimiz kadar bizim için vazgeçilmezdir.
DENİZ DER Kimliği
Birbirine saygılı, hoş görülü, birliği ve dayanışmayı ön planda tutan, birbirini anlamaya çalışan, birbiri ile ortak noktalar arayan, birbirinden beslenen, biz olmayı ben olmanın önceliğinde gören, bir toplumsal kimliğin bir sosyal anlayışın temsilcisi olmayı amaçlıyoruz.
Daha Güçlü DENİZ DER için tüm arkadaşlarımızı derneğimize üye olmaya çağırıyoruz. DENİZ DER i güçlendirmek için bir adım atın… Bir can suyu verin, bir nefes verin, bir el verin… Haydi, Hep beraber!!!
VİRA VİRA VİRA BİSMİLALLAH…
KISA AD : TÜDEVMED
KURULUŞ : 2007
DELEGE SAYISI : ---
URL : tudevmed.com
Türk Deniz Eğitim Vakfı, Deniz Ticaret Odası’nın önderliğinde tüm deniz camiasının maddi ve manevi katkılarıyla 52 kurucu üye tarafından 7 Ocak 1993 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur.
Bununla birlikte yine DTO ve TÜDEV yöneticilerinin özverili çalışmaları, teşvikleri neticesinde mezunlarımız tarafından 2007 tarihinde Türk Deniz Eğitim Vakfı Mezunlar Derneği (TUDEVMED) İstanbul’da kurulmuştur.
Türk Deniz Eğitim Vakfı Mezunlar Derneği Olarak Hizmet Vermekteyiz.
KISA AD : BDD
KURULUŞ : 1991
DELEGE SAYISI : ---
KISA AD : ORFADDER
KURULUŞ : ---
DELEGE SAYISI : ---
URL : orfadder.org
KISA AD : BÜDEMDER
KURULUŞ : 2017
Bülent Ecevit Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğrencileri ve Mezunları Derneği (BÜDEMDER), Eylül 2017'de Zonguldak'ın Kdz. Ereğli ilçesinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencileri tarafından kuruldu.
Kısa zamanda küçük çapta birçok faaliyet yapan BÜDEMDER, daha sonrasında artan üye sayısı ve sektördeki firmalardan aldığı destekler sayesinde faaliyetlerini ulusal çapta yapabilen bir öğrenci ve mezun derneği haline gelmiştir.
KISA AD : KOU KARMEDER
KURULUŞ : 2019
URL : koukarmeder.org
Kocaeli Üniversitesi Karamürsel Denizcilik Okulları Mezunlar Derneği KOUKARMEDER, 1995 senesinde ilk öğrencilerini kabul etmiş olan Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu ve daha sonra 2008 senesi itibariyle öğrenci alımına başlamış olan Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesin’den mezun olmuş tüm meslektaşlarını tek çatı altında toplamayı hedefleyen bir yapıya sahiptir. 9 Temmuz 2019’da resmi olarak kurulan KOUKARMEDER, ilk genel kurulunu 21 Aralık 2019’da yapmış olup, mevcut yönetim ve kurucu üyeler, derneğin ilk yönetimi ile temsil edilmektedir.
KISA AD : Genc Denizciler Dernegi
KURULUŞ : 2019
DELEGE SAYISI : 31
URL : youngship.com
YoungShip Türkiye, küresel denizcilik sektöründe çalışan akademik eğitim ve birikime sahip 40 yaş altı çalışanların bir araya geldiği kar amacı gütmeyen profesyonel bir kuruluştur. Uluslararası YoungShip ağı bugün, Norveç, Yunanistan, Belçika, Danimarka, Singapur, İngiltere, BAE, İsveç, Finlandiya, İtalya, Hollanda, Amerika, Almanya, Nijerya, Fransa, İspanya ve Tanzanya'dan oluşmaktadır. Bugün Youngship International’in 3000’den fazla üyesi vardır.