Dünüyle Bugünüyle Denizcilik Sektörü, DTO Plus’ta Konuşuldu

Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Erkan Dereli, İMEAK DTO canlı yayınına katıldı.

30 Mayıs Cumartesi akşamı gerçekleşen programda, Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Erkan Dereli, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Düzgit ve Meclis Üyesi Halim Mete DTO Plus Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Yalınkılıç’ın moderatörlüğünde bir araya geldi.

Program içeriğinde, gündemde olan Covid 19 virüsünün denizcilik sektörüne etkileri ve pandemi süreci sonrasında Dünya ve Türk Deniz ticaretine bırakacağı izlerin neler olabileceği konuları program başlangıcında değerlendirildi.

Geçmişteki anıların da yer aldığı sohbette; Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli’nin konuşmasının satır başları:

• Yüzyıllar boyunca Türk Denizcilik Endüstrisine hizmet eden Haliç Tersanesin öneminden ve 11 Aralık 2020’de Tersane-I Amire’nin 565. Kuruluş yıl dönümü bağlamında ‘Dünya Tersanecilik Günü’nün kutlanması ile ilgili girşimlere başlanılması gerektiğini ifade etmiştir.

• Güven unsurunun insan şekline bürünmüş olan Kılavuz Kaptanlarımız, korona virüsü başladığı andan itibaren kesintisiz bir şekilde başta Türk Boğazlarımız olmak üzere Hopa’dan İskenderun’a mesleklerini büyük bir azimle ve fedakarlı icraa ettiklerini belirtmiş ve hükmü şahsında tüm kılavuz kaptanlara canlı yayında teşekkür etmiştir.

• Deniz Ticaret Odası Denizcilik Eğitim ve İstihdam Komisyonunda yer alan Başkanımızın pandeminin denizcilik eğitimine etkileri hakkında da bilgi vermiştir. Öncellikle denizcilik liselere öğrencilerinin Gemi Adamları Eğitim Yönergesi ile sıkıntılarının olduğunu ve birçok denizcilik lise öğrencilerinin bu kısıtlamalardan dolayı problem yaşadığını ve sorunların ivedilikle çözülmesi gerektiğini belirtmiştir.

• Denizcilik eğitimin pandemi sürecinde büyük bir özveri ile uzaktan eğitimle devam ettiğini ifade etmiştir. Yüksek öğrenim, meslek yüksek okulları ve denizcilik meslek liseleri olmak üzere Türkiye genelinde 20000 öğrencinin olduğu, pandemi süreci ve sonrasında staj eğitimleri için mağduriyet yaşanmaması adına, Eğitim ve İstihdam Komisyonu olarak, dijital platform sanal gerçek staj eğitimi konusunda çalıştıklarını belirtmiştir.

• Program esnasında; Başkanımıza gelen sorular üzerine, Yüksek Denizcilik Okulu’nun İTÜ Denizcilik Fakültesine bağlanması fikrinin nasıl oluştuğunu ve sürecin nasıl başladığını açıklamıştır. Ayrıca TÜDEV ve Piri Reis Üniversitesinin kuruluş hikayesi de programda ele alınmıştır.

• Başkanımız konuşmasının sonunda deniz çalışanlarının yıpranma payının öneminden, Türk Uzakyol Kaptanlar Derneğinin üyesi olduğu Uluslararası Uzakyol Gemi Kaptanlar Derneğinin yayınlamış olduğu belgeyi referans göstererek Gemi Adamlarının; gemi üzerinde pandemi süresinde yaşadığı sıkıntılarından bahsetmiştir. Her yıl Mayıs ayı sonunda- Haziran ayı başında kutlanan Türk Kılavuz Kaptanlar Haftasını kutlamış, meslek şehitlerini anmıştır.


Bu keyifli sohbeti Web sitemizde yer alan Video Galerisi bölümünden veya Youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Yayın linki: https://youtu.be/icN6AQWxcu4