TÜRDEF Neptün Deklerasyonuna İmza Attı

TÜRDEF Neptün Deklerasyonuna İmza Attı.

Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF), Denizcilerin Sağlığı ve Mürettebat Değişimi Neptün Deklerasyonunu imzaladı ve Covid-19'un neden olduğu eşi görülmemiş mürettebat değişikliği krizini sona erdirmek için dünya çapındaki eylem çağrısına katıldı.

TÜRDEF deklerasyona imza atarak, istihdam sözleşmelerinin sona ermesine rağmen, gemilerde mahsur kalan binlerce denizcinin mürettebat değişikliği sorununun birçok ülkede hala çözülmemiş olduğunun altını çizerek, bu sorunun en kısa sürede çözülmesi gerektiği mesajını birkez daha verdi.

Neptün Deklerasyonu ile küresel ticaretin %90'ını gerçekleştiren gemi insanlarının karşı karşıya kaldıkları krizinin çözümü konusunda ortak bir sorumluluk alınmaktadır.

Türkiye’den 9 kuruluşun katıldığı ve Dünya çapında 500'den fazla kuruluşun imza attığı Neptün Deklerasyonu içeriğinde aşağıdaki başlıklarda somut iyileştirmeler ve eylemler talep ediliyor;

-   Gemiadamlarının kilit çalışan olarak tanınması ve COVİD 19 aşısında öncelik verilmesi

-   Mevcut en iyi uygulamaya bağlı olarak yüksek sağlık standartları oluşturulması ve uygulanması

-   Gemi insanı değişimlerini kolaylaştırmak için gemi işletmecileri ve kiracıları arasında işbirliğinin artırılması

-   Gemi insanı değişimlerinin yoğun olarak gerçekleştiği ülkeler ile havayolu bağlantısının kesintisiz sağlanması

TÜRDEF’in Neptün Deklerasyonuna imza atması hakkında bir değerlendirmede bulunan Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli, Küresel Denizcilik Forumu öncülüğündeki bir girişim olan Neptün Bildirgesi imzalayan 9 Türk kuruluşu ve 500’ün üzerinde uluslararası kuruluş olduğunu belirterek, “TÜRDEF, Neptün Deklerasyonunu imzalayan armatörlerin, kiracıların, yatırımcıların, STK’ların ve endüstri gruplarının taahhütlerini memnuniyetle karşılıyor. Artık sözlerin eyleme dönüştürülmesini bekliyoruz” dedi.

Neptün Deklerasyonunun tamamına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

https://www.globalmaritimeforum.org/content/2020/12/The-Neptune-Declaration-on-Seafarer-Wellbeing-and-Crew-Change.pdf