Denizciler Kilit Çalışanlardır

SEAFARERS ARE KEY WORKERS

DENİZCİLER KİLİT ÇALIŞANLARDIR

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO); Çok zor koşullarda çalışarak, toplumların refahını yükselten, önemli kazanımlar sağlayan ve dünya ticaretinin çok büyük bir bölümünü gerçekleştiren denizcilerin, bu çok önemli katkısını hatırlamak ve dünya kamuoyunun sürekli olarak gündeminde tutmak için, STCW sözleşmesinin 2010 yılında Filipinler/Manila kentinde yapılan diplomatik konferans gününü, (25 Haziran) “Dünya Denizciler Günü” olarak ilan etmiştir.

Her sene ayrı bir konunun gündeme getirildiği Denizciler Günü’nün bu seneki teması: “SEAFARER ARE KEY WORKERS – DENİZCİLER KİLİT ÇALIŞANLARDIR’’

Tüm dünya dış ticaretinin %90’dan fazla bir kısmı deniz yolu ile yapılıyor. Dünyada 70.000’i aşkın ticaret gemisinde çalışan 1,5 milyondan fazla kadın ve erkek denizci, dünya ekonomisine ve toplumların refahına eşsiz bir katkı sağlıyor. Ülkelerin ham maddelerini, mamul ürünlerini, yakıtlarını, gıdalarını ve birçok ihtiyacını emniyetli, etkili ve çevreye en az zarar verecek şekilde taşıyorlar. Ancak bu katkı, fazla göz önünde olmadığı için, maalesef zaman zaman kamuoyunun dikkatinden kaçıyor idi.

Ancak ülkemizi ve tüm Dünyayı sarsan COVİD-19 salgını ile mücadelenin ön cephesinde, denizcilerin gıda, ilaç, tıbbi malzeme gibi birçok hayati malzemenin dolaşımını sürdürmede ne kadar “KİLİT” bir rol oynadıkları gerçeği bir kez daha ortaya çıktı. Bununla birlikte bu zorlu pandemi krizinde “KİLİT” görev alan denizcilerin, maalesef liman izni, kumanya tedariki, mürettebat değişimi ve ülkelerine geri dönüş konularındaki belirsizlikler ve zorluklar zaten meşakkatli olan çalışma şartlarını daha da zorlaştırdı.

  

Türkiye Denizcilik Federasyonu olarak;

Tüm Dünya ve Türk Deniz Endüstrisinde; Tersanelerde, limanlarda, tüm profesyonel denizcilik hizmeti veren işyerlerinde ve çok zor koşullarda dünya denizlerindeki tüm gemilerde sevdiklerinden uzakta, doğa ile mücadele ederek dünya ekonomisine ve toplumların refahına katkı sağlayarak ekmek parasını kazanan ve maalesef elinden YIPRANMA HAKKI dahi alınmış, tüm ‘’KİLİT’’ Türk denizcilerimizin, onların vefakâr eş, çocuklarının ve ailelerinin, her türlü zorluklara rağmen, Denizde Kariyer yapmaya çalışan tüm meslektaşlarımızın, “25 Haziran Dünya Denizciler Günü” nü kutlar, toplumumuzun refahı ve gelişmesindeki katkıları için kendilerine teşekkür eder, şükranlarımızı sunarız.

Türkiye Denizcilik Federasyonu; IMO’nun beyaz listesinde yer alan ülkemizde, “Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün çizdiği rotada Denizciliği, Türk’ün Büyük Milli Ülküsü” olarak görmekte olup, bugüne kadar yaptığı tüm çalışmalarda olduğu gibi, bundan sonra da uluslararası sözleşmeler doğrultusunda, ulusal mevzuatımızın eksiklerinin tamamlanması için çalışmalarını yürütecektir. Denizcilerimizin daha iyi şartlarda çalışabilmesi ve Türk denizcisinin, Türk denizci eş, çocuklarının ve ailelerinin yaşantılarının, hayatlarının görünmeyen yüzlerinin, toplum tarafından daha iyi anlaşılabilmesini sağlamak için, çalışmalarına hiç ara vermeksizin devam edecektir.


Saygılarımızla


Türkiye Denizcilik Federasyonu

Yönetim Kurulu