24 Eylül Dünya Denizcilik Günü Kutlu Olsun

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR DENİZCİLİK

Birleşmiş Milletler (UN) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) öncülüğünde her yıl Eylül ayında kutlanan ve bu yıl 24 Eylül günü online etkinlikler ile kutlanan Dünya Denizcilik Günü’nün bu yıl teması IMO tarafından “SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR DENİZCİLİK” olarak belirlendi.

Dünya Denizcilik Günü; Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün yaptığı bir öneri üzerine Birleşmiş Milletler kararıyla 2005 yılında kabul edilmiş ve her yıl Eylül ayının son haftasında kutlanmaya başlanmıştır. Kutlamanın amacı deniz ve gemi ticareti güvenliği ile ilgili konulara dikkat çekmek, (kargo güvenliği, deniz güvenliği ve deniz çevre güvenliği), ülkeler arası deniz ticaretinde ülkeler arası koordinasyon sağlamaktır. IMO'nun çalışmalarının belli bir yönünü vurgulamak olan Dünya Denizcilik Günü'nde, her sene kendine özgü ayrı bir tema işlenmektedir.

Bu yılın teması “Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Sürdürülebilir Denizcilik”, Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konusunda farkındalık yaratmak ve ayrıca IMO ve üye devletlerin bu hedeflere ulaşmak için taahhüt ettiği çalışmalarını bir kez daha sergilemeleri için mükemmel bir fırsat sağlamktadır. Bu yılın teması, deniz taşımacılığı da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerden liderlere hem yapılan işi hem de sürdürülebilir bir gelecek için planladıkları acil adımları yansıtmaları için fırsatlar sağlayacaktır.

Denizcilik endüstrisi, sera gazı emisyonlarını azaltmak, gemilerin akaryakıtlarının kükürt içeriğini azaltmak, Balast Suyu Yönetim Sözleşmesi'ni uygulamak, kutup bölgelerini korumak, deniz çöpünü azaltmak, elektronik bilgi alışverişi yoluyla ticaretin verimliliğini artırmak, denizciliğin dijitalleşmesinin zorluklarını karşılamak ve kadınların denizcilik camiasına katılımını artırmak. gibi birçok konuda çalışmaya devam edecektir.

COVID-19 salgını, dünyanın ticaret filosunda hizmet veren iki milyon denizcinin profesyonelliğini ve fedakarlığını bir kez daha öne çıkardı. Denizcilik, hayati tıbbi malzemeler, gıda ve COVID-19 ile mücadele için kritik olan diğer temel mallar dahil olmak üzere dünya ticaretinin% 80'inden fazlasını taşımaya devam etti. Ancak yüz binlerce denizci, aylarca uzatılan sözleşmelerle çalıştıkları gemilerden inemedikleri ve mahsur kaldıkları için insani bir krizle karşı karşıyadır.

Hükümetler tarafından denizcilerin kilit çalışanlar olarak tanınması ve mürettebatın güvenle evlerine dönmelerini sağlayarak bu sorunun acilen ele alınması gerekmektedir.

Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) olarak, denizcilik sektörünün DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ'nü kutluyoruz.

Türkiye Denizcilik Federasyonu

Yönetim Kurulu