TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası'nın (GEMİMO) 40'ıncı Dönem Olağan Genel Kurulu tamamlandı.
GEMİMO, “Aynı yönetimle devam” dedi.
İki gün süren genel kurulun ilk gününde denizcilikle ilgili kurum ve STK’lar birer konuşma yaparken adaylar belli oldu.
Genel kurula misafir olarak katılan en eski STK olması nedeniyle ilk konuşmayı Türk Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) adına yönetim kurulu genel sekreteri Kapt. Zafer Akbulut yaptı.EMİMO 39’uncu dönem yöneticilerine başarılı çalışmaları için teşekkür eden Akbulut, “40’ıncı dönem yönetim kuruluna da başarılar diliyoruz. Olağan genel kurul camiamıza hayırlı olsun” dedi.
Ardından kürsüye gelen Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı (Müh.) Erkan Dereli ve diğer söz alanlar özetle şunları söyledi:
Yıpranma payımızı istiyoruz
“Freedom House’un 2019 yılı raporunda Türkiye 100 üzerinden 31 puan alarak özgür olmayan ülkeler statüsünde değerlendirilmiştir. Pakistan ve Irak gibi ülkelerden de sonra gelmiştir.
Üniversite mezunu işsizlerin sayısı 2020 yılı itibariyle 1.5 kat artmış ve maalesef her 3 üniversite mezunundan biri işsiz olarak hayatını sürdürmeye çalışmaktadır. Çalışmayan genç işsizlik oranı yüzde 17.7’den yüzde 24.6’ya yükselmiştir. Bunlar son iki yılda maalesef oldu.
Son 18 yıldan beri de bu ülkeyi tek başına idare eden bir hükümet tarafından ve Cumhurbaşkanlığı yönetimi tarafından ülkemiz bu noktaya getirildi. COVID-19 döneminde yitirdiğimiz sağlık çalışanlarımız bırakın meslek şehidi olarak kabul edilmeyi iş kazası ve meslek hastalığı dahi kabul edilmedi. Biz de Türk denizcileri olarak yıpranma payı için yıllardan beri mücadale ediyoruz. Yine şu anda yoğun bir şekilde çalışmaya devam ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Ne yazık ki deniz emekçileri de 200-300 bin civarında bütün dünyada gemilerde mahsur kaldı veya çalışması gerekirken gemilere gidemedi. Bu arada her platformda söylemeye çalıştım ama 24 saat hiç durmaksızın başta Türk boğazları olmak üzere Türkiye’nin tüm limanlarında hizmet veren Türk kılavuz kaptanlarımızı vefakar ve cefakar çalışmalarından dolayı kutluyorum.
Gaz da yeriz cop da…
Meslek örgütlerinin yasalarıyla değil ülkenin ve halkımızın işsizlik, yoksulluk, sağlık ve gerçek sorunlarıyla ilgilenmeliyiz. Özerk, demokratik mesleki örgütlülüğümüzden yana olan mücadelemiz mutlaka kararlılıkla sürdürülecektir. Sosyal hukuk devleti, sanayileşme, kalkınma, kamusal hizmet, kamusal yarar ve kamusal denetime yönelik mücadelemiz her şekilde sürdürülecektir.
TMMOB’ye bağlık meslek odaları olarak anayasal güvence, hukukun, insan haklarının, demokrasinin evrensel normlarına olan bağlılığımız daha da güçlenerek devam edecektir. Bu dönem seçilecek olan arkadaşlarımızın gerçekten yüreğiyle, cesaretiyle, ekip-örgüt ruhu ve anlayışıyla ülkenin sorunlarına TMMOB’un ve yakın gelecekte maalesef beklediğimiz Türkiye Barolar Birliği’nde yaşanan olayları aynen TMMOB’da da gerçekleştirmeye çalışacaklar.
Sayın başkanın önderliğinde Ankara’ya gittik, gaz da yedik cop da yedik. Yine onlar olursa yine oralara gideceğiz, yine oralarda yürüyeceğiz.
İBB Şehir Hatları Genel Müdürü Müh. Sinem Dedetaş
GEMİMO örnek odadır
“Ülkemizin durumu ortada. Seçilecek arkadaşlarımıza şimdiden kolaylıklar diliyorum ve başarılı olmalarını diliyorum bu süreçte. GEMİMO aslında teknik anlamda, teknik bilgi birimi ve kamucu bakışı üyeleri ile olan ilişkileri bakımından örnek odalarımızdan biri bence. Bu birlikteliğin önümüzdeki dönemlerde de sürmesi ümidiyle herkese tekrar başarılar diliyorum”
GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın
Biat etmeyenler dışlanıyor
Böyle bir günde mesleğimize sahip çıktığınız için, ülkemizin sorunlarına sahip çıkıp böyle bir ortamda buraya geldiğiniz için hepinizi yürekten alkışlıyorum bu katkılarınızdan dolayı. Zaten baktığımız zaman Türkiye’nin sorunlarına birkaç avuç insanla mücadele ediyoruz. Bu sadece bizim odada değil diğer tüm oda ve STK’larda. Ama bu yeni bir olay değil. 1980, biraz daha geriye gidersek 1972 ihtilaliyle sivilleştirilmekten uzaklaştırılması, biat eden bir toplum haline getirilmesiyle ilgili uzun bir projeydi. Şu anda da bu hayata geçti. Son evresindeyiz. Baktığımız zaman bugün biat etmeyen her kişi ve kuruluş dışlanıyor. Biat etmeyen 3-4 kuruluş kaldık. Şu anda da mevcut hükümetin, mevcut başkanın, mevcut Cumhurbaşkanı’nın hedefi haline gelen bir örgüt durumundayız. Ben bu örgütün bir üyesi olmaktan, 20 seneye yakın bir süredir bu örgüt içerisinde hizmet vermekten, sekreterlik, saymanlık ve uzun zamandır başkanlık yaptığım için çok mutluyum. Bu benim çocuklarıma bırakabileceğim en güzel miraslardan biridir. Biraz evvel Emin Başkan Türkiye’nin yapısıyla ilgili, Türkiye’de olanlarla ilgili konuştu. Erkan Abi’mde zaten bunlarla ilgili bir şeyler söyleyince bana söyleyecek çok bir şey kalmadı. Türkiye’de bunu herkes çok net bir şekilde görüyor. Ama bu fotoğraf değişecek mi, elbette bir gün değişecektir. Türkiye çok daha kötü, karanlık dönemlerden de geçti. Bütün bunları atlattı. Bir Kurtuluş Savaşımıza baktığımızda nerelerden nerelere geldiğimizi, Türkiye’nin içinde o dinamikler var. Yeter ki biz mücadelemizden vazgeçmeden çalışmaya devam edersek elbette ki hedefimize ulaşacağız.
Meslekten gelenler destek vermediler
Odaya gelince öncelikle 2 senedir birlikte görev yaptığımız yönetim kuruluna çok teşekkür etmek istiyorum. Biraz sonra faaliyet raporları içerisinde genel sekreterimiz yaptığımız çalışmaları anlatacak. Yapamadıklarımız var mı? Çok fazla yok. Aslında istediklerimiz vardı, onlara bir takım engeller çıktı. Aslında bizi vuran en büyük sorun kendi içerimizdekiler oldu. Meslekten çıkıp bu mesleğe destek veremeyen ve olduğu önemli konumlarda olan meslektaşlarımızın ihanetine de uğradık diyebilirim. Ben o lafı da kullanabilirim. Sonradan pişmanlık duysalar bile çok fazla fayda etmedi. Bugün Türkiye’nin denizcilik sektörünün nerede olması gerekirken nerede olduğuyla ilgili çok fazla çalışmalar yaptık. Bugün baktığımızda bakanlık içerisinde bile adının silindiği bir sektör içerisindeyiz. Her tarafımız denizle, her tarafımızın ekonominin zaten milyon dolarlık bir bütçenin olduğu yerde aldığımız pay ortada. Bugün denizcilere verilen değer ortada. Denize verilen değer ortada. Biz bir avuç insan olarak, bir avuç emekçi olarak bu sorunların üzerinden kalkmaya çalışıyoruz. Bu sorunların üzerinden kalkacak tek kuruluş olarak Anayasal hükümlülüğümüzden dolayı odadır. Meslektaşların şu odaya sahip çıkmaması bile çok acı verici. Ben bu konuda kırıldığımı her platformda dile getiriyorum. Hem bürokrasi kesiminde hem de kendi emekçilerimizin içinde. GEMİMO olarak son 20 senedir açılan her okulda, mezun olan her okulda her tür desteği verdik. Her türlü öğrenciyle iletişimimiz oldu. Kariyer günlerine gittik, sorunlarını çözdük. Bakanlıkla kavga ettik. Dava açtık ama mezun olduktan sonra gelip odaya katkı sağlayan üye sayısının ne kadar az olduğunu görünce ileriye dönük bazı umutlarımızın kırılmadığını söyleyemeyiz.
8 bin üyeye ulaşmalıyız
Mücadeleden vazgeçmek yok dedik. Bugün bizim üye sayımızın 7-8 bin olması gerekiyor. 7-8 bin üyeyle bizim Türkiye denizciliğinde etkili olmama şansımız yoktur. Biz denizciler olarak 7-8 bin üyeyle Türk denizciliğinde söz sahibi olan tek kurum olabiliriz ama ufak tefek şeylerle, odanın adı gibi şeylerle ya da makine-güverte ayrımıyla ya da başka ayrımla böyle insanları parçalarsın ya, biz zaten kendi içimizde bölünüyoruz. Bugün bu oda herkesin odasıdır. Denizde emek veren, deniz işletme ya da gemi makine işletme odasıdır burası. Bütün mücadeleni burada yapacaksın. Eğer başın sıkıştığın zaman, ondan sonra gecenin 12’sinde, 1’inde saat farkından dolayı beni arayıp sorununu çözmemi istemeye kalkmayacaksın. Bu sorun olmayacak zaten sen burada birlik içerisinde olursan. Öyle bir sorunla zaten karşılaşmayacaksın.
Ulaştırma Bakanlığı müdahil oldu
Bizim denizcilik sektörünün ne kadar önemli olduğu, denizciliğin ekonomiye ne kadar fayda sağlayacağını ben çeşitli platformlarda dile getirdim. Bir platformda dedim ki, Türkiye’nin denizcilik politikası yok. Şu anda meclis başkanı olan kişiyle DTO başkanı beni Cumhurbaşkanı’na kadar şikayet ettiler. Yani böyle bir ortam içerisinde kaldık ama mücadelemizden vazgeçmedik. Boğazlarla ilgili çıkan bir yönetmelikte Cumhurbaşkanı’na belki siz bilmiyorsunuz, Cumhurbaşkanı’nın çıkarttığı bir kararnameye dava açtık, Ulaştırma Bakanlığı o davaya müdahil olmak için başvuru yapmış. İşin acısı ne biliyor musunuz? Biz onu İstanbul’da kendi odamızın avukatı ve şirketin avukatı dahi bulamadık, TMMOB’ye açtırdık davayı. Zaten Ulaştırma Bakanlığı da davayı oda açmamış birlik açmış diye düşürmeye çalışıyor. Tabi biz bazı arkadaşlar diyor ki, bu yapılan işler sosyal medyada ya da üyelere duyurulamadı gibi bir şey. Biz yönetim kurulu olarak bize verilen görev var, o görevi yapmak zorundayız. Biz kendimize reklam için ortaya bir şey koyup da şunu yaptık, bunu yaptık gibi bir şey içerisine girmedik.
TMMOB yasası bekliyoruz
Önümüzdeki dönem hepimiz için zor olacak. O dönemi de atlatacağımızı umuyoruz. Her ne kadar Mmeclis tatile de girse, tatilden sonra ilk gündeme getirecekleri konu TMMOB yasası olabilir. Bununla ilgili hem Türkiye’deki tüm İKK’lar, hem tüm oda başkanları, arada onlar da katılıyor gibi oluyor. Hep birlikteyiz. 600 binden fazla üyesi olan bir örgütüz. 600 bin üye demek çoğu AB ülkesindeki toplam STK üyesi sayısından da fazla. Biz bu örgütlülüğümüze güveneceğiz, mücadaleye devam edeceğiz.
GEMİMO İkinci Başkanı Müh. Yaşar Canca
Epey zor bir dönemde görev yapacak yönetim kurulu. Ülke de yeni bir seçim dönemine girmek üzere. Bir erken seçim bekleniyor.
Hem üyeler olarak hem de üyesi olduğumuz diğer STK’ları olarak hem GEMİMO hem de TMMOB ile daha sıkı çalışmamız gerektiğini düşünüyorum.
Öte yandan resmi olmayan sonuçlara göre TMMOB GEMİMO aynı yönetimle devam kararı aldı.
40. Dönem Yönetim Kurulu Asil Aday Listesi
Feramuz Aşkın
A.Yaşar Canca
Görkem Kökkülünk
Salih Bilal
Selçuk Nas
Gizem Çevik
Ayşe Aslı Başak
Yönetim Kurulu Yedek Üye Adayları
Murat Akpınar
Hatice Yılmaz
Gizem Kayışoğlu
Veysi Başhan
Atılay Özay
Merve Gül Çıvgın
Yunus Emre Aşkın
Selen Uygur
Denetleme Kurulu Asil Üye Adayları
Ömür Karataş
Güner Gözüm
Yusuf Küçükdeveci
Onur Kurulu Asil Üye Adayları
Fahrettin Küçükşahin
Mehmet Murat Nurova
Asım İlker Meşe
Mehmet Akça
Akif Tuna